Blog

Notre-Dame du Travail Kilisesinin Çanı

Notre-Dame du travail kilisesi, yirminci yüzyılın başında Champ de Mars'ta düzenlenen Paris Uluslararası sergisinde kurma ve sökme görevi üstlenen yüzlerce işçi için inşa edildi. Bu işçiler kilisenin de yapıldığı 14. arondismanda (Bölgede) kalırlardı.

Fransızca Notre Dame kelimesi, "bizim hanımefendi" anlamına gelir. Anlatılmak istenen kişi Meryem Ana'dır. Travail kelimesi iş, çalışma, emek anlamını taşır. Kilisenin adı Türkçe’ye “Emeğin Meryem Anası” olarak çevrilebilir. İşçi sınıfını onurlandırmak için kilisenin adına, emek sözcüğü eklenmiştir


Bu kilise, ihtiyaca cevap veremiyecek kadar küçük olan Notre-Dame de Plaisance kilisesinin yerine yapıldı. İnşaatı1902 tarihinde bitti. Mimarı, Tours şehri ve Orsay garlarının mimarı Victor Laloux’nun öğrencisi Jules-Godefroy Astruc (1862-1955) idi. Hocası Victor Laloux demiri yapı elemanı olarak kullanmada çok başarılıydı. Eyfel kulesinin yapımında kullanılan yeni tekniklerden de esinlenen Jules-Godefroy Astruc bu kilisede demiri çok güzel bir şekilde kullanmıştır.

Dökümden yapılmış, ‘Sivastopol çanı’ diye de anılan kilise çanı, 11 Eylül 1855’te Mareşal Pélissier (Malakof Dükü) tarafından Sivastopol’un ele geçirilmesinden sonra Paris’e getirilmiştir. İmparator 3. Napolyon da bu çanı Plaisance semti sakinlerine hediye etmiş ve çan 1861 yılında Notre-Dame de Plaisance kilisesine yerleştirilmiştir. O kilise yıkılıp yerine Notre-Dame du travail kilisesi yapılınca bu sefer yeni kilisenin çan kulesinde yerini almıştır.
 
 
Notre-Dame du Travail kilisesi'nin dıştan görünümü
 
 
Kilisenin içi
 
Kilise'nin vitrayları
 
Kilise'nin çan kulesi ve çanı
Sivastopol çanının yakından görünümü
Adres: Vercingétorix Sokağı 59, 75014 Paris
Kırım Sokağı Önceki Yazı
İnkerman Bulvarı Sonraki Yazı