Blog

Alma köprüsü


Alma köprüsü Sen nehri üzerinde araç trafiğine açık bir köprüdür. Köprü, Kırım savaşında, 20 Eylül 1854 tarihinde, Osmanlı, Fransız ve İngiliz kuvvetlerinden oluşan müttefik ordularının Ruslara karşı kazandığı ilk zaferin adını taşımaktadır.

Bu köprü Branly rıhtımını (Sen nehrinin sol yakasında,7. arondismanda) New-York caddesine (Sen nehrinin sağ yakasında, 8. ve 16. arondismanlarda,) bağlar.

Köprünün kuzey ucunda Alma-Marceau metro istasyonu, güney ucunda ise “Pont de l’Alma” (Alma köprüsü) RER istasyonu vardır.

Yay şeklinde olan köprünün uzunluğu 142.50 metre, genişliği ise 42 metredir.

Çelikten yapılmış olan bu köprü aynı ismi taşıyan eski köprünün yerine yapılmıştır.

Taştan olan ilk köprünün yapımı 1854’te başladı. Mimarı Paul-Martin Gallocher de Lagalisserie (1805-1871) idi. 1855 Paris uluslararası sergisinine yetiştirilmek isteniyordu fakat köprü zamanında bitirilemedi, açılışı, bir yıl gecikme ile 3. Napolyon tarafından 2 Nisan 1856’da yapıldı. İmparator bu köprü ile Kırım savaşını kutlamak istiyordu. Ayrıca o zaferlerin kazanılmasında önemli rol oynayan en kıymetli dört ordu birliği, sırtlarını köprü ayaklarına dayayan 4 asker heykeli ile temsil edildi. Bu 4 heykelden ikisi (Zuav ve el bombacısı) George Diebolt’un (1816-1861), diğer ikisi ise (avcı ve topçu) Charles Auguste Arnaud’nun (1825-1883) eseridir.
 
Eski Alma köprüsü


 
Zuav 
 
El bombacısı
































 


 
Avcı piyade
 
Topçu





























Zuav heykeli Sen nehrinin su seviyesini takipte kullanılıyordu. Heykelin ayakları su içinde ise, nehrin sol tarafındaki yürüyüş yolları halka kapatılırdı. Su heykelin uyluk seviyesine yükselmişse nehir trafiği durdurulurdu. 1910’daki tarihi taşkında, su heykelin omuzlarına kadar yükselmişti.
Zuav'ın ayakları suyun içinde (Ocak 2003)

 
1910 taşkını

1900 Paris Uluslararası sergisi için köprünün yanına,  bir yaya köprüsü yapıldı (Alma yaya köprüsü)
 
Alma yaya köprüsü

1960’lı yıllarda araç ve nehir trafiği için yetersiz kalmaya başlayan köprüde bir de 80cm’lik  çökme olunca yerine yeni bir köprü yapılması kararlaştırıldı.

Bugünkü köprü 1970-1974 yılları arasında yapıldı. Mühendisleri Jean François Coste ve Ch. Blanc, mimarları da Auguste Arsac et M. Dougnac idi.

 
Yeni Alma köprüsü
 


Yeni yapılan köprüde tek ayak olduğu için sadece Zuav heykeli korundu diğer heykeller başka yerlere götürüldü.
  • Avcı piyade, Vincennes parkında, Gravelle isimli küçük kale ve tahkimatın A4 otoyoluna bakan duvarının önüne konmuştur. A4 otoyolundan görülmektedir.
  • El bombacısı Dijon’dadır.
  • Topçu, heykeltraşının doğum yeri olan ve 1993’e kadar donanma 41. Topçu alayının bulunduğu Aisne ilinin La Fère komününe hediye edilmiş ve oraya gönderilmiştir. Heykel halen Premier-Consul caddesi üzerinde, Kir gölü karşısındadır.


Zuav kelimesi bir Kabiliye aşireti olan Zuaua’dan gelir. Afrika ordusunu oluşturan ilk askerler bu kabileden alındığı için kendilerine Zuav’lar denmiştir.

Kabiliyeliler bir çok aşiretten oluşan, kuzey Cezayir’in dağlık bölgelerinde yaşayan, kendilerine özgü lisanları olan berberi kavimlerden biridir.

Zuavlar 1831-1962 yılları arasındaki dönemde Fransa’nın Afrika ordusunda görev yapan hafif piyadelere verilen isimdi. Bu birliklerin adı, giydikleri kısa yelekler, ağı ve paçaları oldukça bol, şalvarımsı pantolonlar, kuşak ve doğu usulü takkeden oluşan üniformaları ile  özdeşleşmişti.

Kırım savaşı, zuavların Cezayir dışındaki ilk çarpışmasıdır. Alma muharebesinde 3. Zuav alayı kayalık sarp bir araziden tırmanarak Rus’ları gafil avlamış, toplarını ele geçirmiş ve Rus askerlerini top ateşine tutmuştu. Bu kahramanlıkları sayesinde muharebe müttefiklerin lehine dönmüştü.
 

Kırım savaşı sırasında (1854-1856)  Fransız ordusuna ait 4 zuav
5 Kasım 1854'te İnkerman muharebesine giden Zuavlar. Ressam Orlando-Norie (1832-1901)
 
Kırım savaşında zuavlar; Ressam d'Aleksander Raczyński ( 1822-1829)
 
Alma, Kırım dağlarından doğup Karadeniz’e dökülen, 87.8km uzunluğunda küçük bir nehirdir. Döküldüğü yer Evpatoria ile Sivastopol’a eşit uzuklıktadır. Alma nehri yakınlarında 20 Eylül 1854’te İngiliz, Fransız ve Osmanlı kuvvetleri Rus ordusunu yenmişlerdi (Alma muharebesi).
 
Alma nehri

Kırım savaşının (1853-1856) ilk büyük çarpışması olan Alma muharebesi 20 Eylül 1854’te Alma nehri kıyılarında cereyan etti. Bu muharebede mareşal Saint-Arnaud ve Lord Raglan komutasındaki Fransız-İngiliz ve Osmanlı kuvvetleri, Prens general Aleksandr Mençikof (Rus kara ve deniz kuvvetleri başkomutanı) idaresindeki Rus birliklerine karşı zafer kazandı. Bu muharebede Rus’lar 5000, müttefikler 3600 asker kaybetti. Yukarda da bahsedildiği gibi Fransız Kuzel Afrika ordusuna bağlı zuavlar çarpışmanın son saatlerinde muharebenin kaderini değiştirdiler.
 
Alma muharebesi
 

Georges Diebolt, 6 Mayıs 1816’da Dijon’da doğmuş, 7 Kasım 1861’de Paris’te ölmüş bir Fransız heykeltraştır.
Georges Diebolt'nun portresi

Paris güzel sanatlar okuludan mezun oldu. Orada Darbois, Ramey ve Dumont’un öğrencisi oldu. 1841’de “Demosten’in Ölümü” isimli alçak rölyefle Roma yarışmasının heykel dalında birincilik ödülünü kazandı.

Üçüncü Napolyon döneminde büyük eser siparişleri aldı, Légion d’Honneur (Onur nişanı) ile ödüllendirildi.

Dini konulu heykeller 
yaptığı gibi (1852’de restorasyonuna başlanan Paris’teki Saint-Jacques kulesinin birinci katına konan “Saint-Jean l’Evangéliste” ( İncil yazarı Yuhanna),  Invalides (Maluller) köprüsünü süsleyen “La victoire Maritime” (Denizcilik zaferi) gibi çağdaş eserler de vermiştir.

Nîmes şehrinde, James Pradier (Fransız heykeltraş 1790 – 1852) ile birlikte havuz süslemeleri ve 3. Napolyon tarafından açılışı yapılan Louvre sarayına dekorasyonlar yaptı.

 
Adı tarihe, Kırım savaşı (1854-1856) ordusunu saygıyla anmak için yaptırılan ve  açılışı 15 Ağustosta yapılan Alma köprüsünü süsleyen, kendisine sipariş edilen 2 asker heykeli ile geçti.

Paris’te Montparnasse mezarlığında gömülüdür.


Eserlerinden bazıları şunlardır:
 
Orijinal yerindeki El bombacısı (Eski Alma köprüsü)
 
El bombacısı
18 günlük bir nehir yolculuğundan sonra El bombacısı heykeli 31 Mart 1970’te Dijon’a geldi. Ertesi gün vinçler heykelin gemideki 31 parçasını karaya aldılar. Parçaların birleştirilmesi 22 Temmuzda tamamlandı.
Heykel şimdi Premier Consul caddesinde, Kir gölünün karşısındadır.
 
Genç bir kadın olarak betimlenen Fransa, bilim ve çalışmanın çevrelediği imparatorluk arması altında oturmaktadır.

Aristark
Louvre sarayı
Sofokles
Paris, Güzel Sanatlar Okulu






























 
Demosten'in ölümü 1841
 Paris, Ulusal Güzel Sanatlar Yüksek Okulu
 
İmparatoriçe Eugénie’nin (Öjeni) portre büstü
Compiègne şatosu milli müzesi
 
Denizcilik zaferi
Invalides (Maluller) köprüsü, Paris’in 8. arondisman
 
Denizcilik zaferi
                                                                                            
Bilim ve Endüstri
 Louvre sarayı, Turgot pavyonu
 
Bilim ve Endüstri
 
Ticaret ve Barış
Louvre sarayı, Turgot pavyonu
 
Hero ve Leandros (1861) 
Roger-Quilliot Sanat müzesi - Clermont-Ferrand

Bu heykelin konusu, birbirine aşık iki gencin trajik sonunu anlatan, antik bir yunan hikayesinden alınmıştır. Eski çağlarda Çanakkale Boğazı’nın Avrupa kıyısında, Sestos adlı bir şehir bulunuyordu. Sestos’un surları içinde Afrodit için yapılmış büyük bir tapınak ve bu tapınakta en az onun kadar güzel bir rahibe olan Hero vardı. Hero’yu görüp aşık olan Leandros Sestos’un tam karşısında, boğazın diğer yakasında bulunan Abidos şehrinde yaşardı. Her gece karşı kıyıdan boğazı yüzerek geçip sevdiğine ulaşıyordu. Ortalık kararınca kalenin üstünde bir meşale yakan Hero bulunduğu yeri sevgilisine belli ediyordu. Günler haftalar aylar geçti, güzel yaz günleri geride kaldı ve kış geldi. Bir gece Hero’nun yaktığı meşale şiddetli rüzgârlardan söndü. Leandros’un gelmediğini gören Hero sabah sahile indi ve Leandros’un kayaların üstünde yatan cesedini buldu. Leandros azgın dalgalara yenik düşüp ölmüştü. Bu durum karşısında Hero da, intihar ederek hayatına son verdi
 
Sanatçının son eseri olan ve başyapıtı sayılan bu heykel, 1863’te yani ölümünden sonra sergilenmiştir
 
Çanakkale boğazı, Sestos ve Abidos şehirleri
 
Adres: Alma köprüsü, 75008 Paris
Kırım Sokağı Önceki Yazı
Alma meydanı Sonraki Yazı